niedziela, 2 czerwca 2013

Kotleciki z cukinii z dipem jogurtowo-cytrynowym

Kolejne pyszne i proste danie zainspirowane przepisem znalezionym w książce kucharskiej Agnieszki Maciąg. Do tych placuszków doskonale będą pasowały dipy jogurtowe np. tzatziki lub miętowy. A do tego wielka micha zielonej sałaty z winegretem i pyszny wiosenny obiad gotowy:)

LISTA ZAKUPÓW (2 porcje):
- 2 duże cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- pęczek koperku
- sól, pieprz, mielony kminek, pieprz cayenne

Dip jogurtowo-cytrynowy
- duże opakowanie jogurtu greckiego
- skórka starta z połówki cytryny
- mały ząbek czosnku
- kilkanaście listków bazylii
- szczypta suszonej mięty (lub kilka listków świeżej)
 - sól, odrobina pieprzu



Cukinie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno starty czosnek, posiekany koperek i przyprawy - sól, pieprz cayenne, kminek. Następnie dorzucamy jajko i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy łyżką porcję cukiniowej masy, formujemy niewielkie placuszki. Smażymy z każdej strony kilka minut i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Przygotowujemy dip: mieszamy jogurt ze startym czosnkiem, skórką cytryny, posiekaną bazylią i miętą, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny jeśli jogurt nie jest wystarczająco kwaśny. 


5 komentarzy:

  1. Rzeczywiście zapachniało wiosną.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, wygladaja wysmienicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. witam mam pytanie, mozna je upiec w piekarniku? usmazyłam je dzis na patelni smakuja wysmienicie ale bardzo wchlaniaja olej podczas smazenia wolalabym bardziej suche

    OdpowiedzUsuń
  4. W piekarniku nie wyjda, polecam po usmazeniu odsaczyc je z tluszczu na papierowym reczniku,l. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. W piekarniku nie wyjda, polecam po usmazeniu odsaczyc je z tluszczu na papierowym reczniku,l. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń