niedziela, 6 stycznia 2013

Zupa krem z selera

LISTA ZAKUPÓW (na 4 porcje):

600 g selera
3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz biały, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy

Obrane seler i ziemniaki pokrój w kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozpuść oliwę, dorzuć przyprawy oraz seler i duś około 10 minut. Dorzuć ziemniaki i zalej całość bulionem warzywnym. Dodaj ziele angielskie (2-3 ziarna) i 1-2 listki laurowe. Gotuj około 30 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj całość na gładki krem, dodaj śmietanę. Dopraw do smaku i udekoruj posiekaną natką pietruszki.