sobota, 19 stycznia 2013

Domowa pizza z karmelizowaną cebulą i trzema serami

Pizza o ciekawym połączeniu smaków: słodkiego (cebula), słonego (feta) oraz pikantnego (papryczka). Warto spróbować, aby przekonać się, że samodzielne zrobienie pizzy jest prawie tak samo łatwe jak zamówienie gotowej, tym bardziej że takiego zestawu dodatków z pewnością nie znajdziecie w żadnej pizzerii.

 LISTA ZAKUPÓW (na 2 małe pizze o średnicy ok. 20 cm):

Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka drożdży suchych
- szczypta soli
- około pół szklanki wody

 Dodatki:
- 3 czerwone cebule
- 40g brązowego cukru
- 3 łyżeczki octu winnego 
- przecier z pomidorów
- ząbek czosnku
- pół ostrej papryczki
- pół opakowania sera feta
- kulka mozarelli
- kilka plastrów sera pleśniowego
- oregano, bazylia, sól


Ciasto:
W misce mieszamy suche składniki, dolewany powoli wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wstawimy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. 

W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę: kroimy cebulę w piórka lub półplasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy cukier, ocet i pół szklanki wody. Dusimy do czasu aż woda odparuje na małym ogniu, łącznie około pół godziny. 

Przygotowujemy sos do pizzy: przecier z pomidorów mieszamy ze startym czosnkiem, doprawiamy solą, oregano, bazylią, dorzucamy posiekaną papryczkę. 

Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski i przekładamy na posypany mąką blat. Dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkowujemy nadające im okrągły kształt. 

Blachę smarujemy odrobiną oliwy, kładziemy na nią pizze. Każdą smarujemy sosem, posypujemy startą mozarellą, dodajemy skarmelizowaną cebulę, posypujemy pokruszoną fetą, na wierzch możemy położyć kilka plasterków sera pleśniowego. 

Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 25-30 minut.Uwaga aby nie trzymać pizzy zbyt długo w piekarniku, gdyż ciasto stanie się zbyt twarde.