poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa krem z kukurydzy

Przepis Nigelli Lawson, lekko zmodyfikowany. Zupa bardzo szybka, łatwa i smaczna. Słodycz kukurydzy jest dobrze zbalansowana pikantną papryczką chilli, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- pęczek szczypiorku
- pół czerwonej papryczki chilli
- 600 ml bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- chipsy tortilla kukurydziane
- starty żółty ser
- sól, pieprz, chilli w proszku

Kukurydzę wraz z zalewą umieszczamy w garnku, dodajemy posiekany szczypiorek, chilli oraz czosnek. Zalewamy bulionem i miksujemy na gęsty krem.
Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, doprawiamy. W tym czasie układamy chipsy na blasze i posypujemy startym serem, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut do czasu stopienia się sera. Posypujemy chipsami zupę rozlaną do miseczek.