sobota, 27 kwietnia 2013

Gnocchi z pesto z rukoli

LISTA ZAKUPÓW:
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- łyżka masła

Pesto:
- 100g rukoli
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść orzechów włoskich
- ząbek czosnku


Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Następnie dokładnie rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez maszynkę/praskę. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, masło - mieszamy. W masie ziemniaczanej robimy na środku wgłębienie i wbijamy do środka żółtko jajka, dodajemy mąkę i zagniatamy masę przez około minutę. Formujemy kulę i dzielimy ją nożem na kilka równych części. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na równe, niezbyt duże kawałeczki. 

Gnocchi możemy pozostawić w takiej formie bądź też nadać im w dłoniach kulisty kształt. Ładnie wyglądają także, gdy odciśniemy na nich widelcem rowki. W dużym garnku zagotowujemy i solimy wodę, wrzucamy gnocchi do środka partiami i gotujemy do czasu wypłynięcia (nie dłużej, gdyż zaczną się rozgotowywać).


W międzyczasie przygotowujemy pesto: umytą i wysuszoną rukolę blendujemy razem z czosnkiem, orzechami i oliwą. Ewentualnie dodajemy trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Gnocchi podajemy na pesto, skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz