poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Babeczki marchewkowo-imbirowe na słono

LISTA ZAKUPÓW: 
- 0,5 kg marchewki
- 5 cm kawałek korzenia imbiru
- kilka łyżek zielonego groszku/kukurydzy konserwowej
- 100 ml śmietany 12%
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony

Nowa warzywna przekąska, która pojawiła się w tym roku na wielkanocnym stole. Mało pracochłonna, ale kluczem jest mocne doprawienie solą, gałką muszkatołową oraz mielonym kminkiem, aby babeczki miały wyrazisty smak. 



Obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę gotujemy do miękkości. Odsączamy z wody i miksujemy lub blendujemy na gładką masę razem z imbirem. Doprawiamy. Dodajemy surowe jajka oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy groszek i kukurydzę. Masę wlewamy do foremek i pieczemy w 150 stopniach przez 40-45 minut. Podajemy z sosem, np. jogurtowym lub czosnkowym.