wtorek, 23 kwietnia 2013

Podstawowy sos pomidorowy do makaronu

Pyszne i proste rozwiązanie szczególnie na takie dni, kiedy nie mamy czasu ani energii na kulinarne wariacje. Smakuje 100-razy lepiej od jakiegokolwiek kupnego sosu do makaronu, łatwo też można danie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce, dodając np. kukurydzę lub groszek konserwowy, starty imbir, pokruszony ser feta...

LISTA ZAKUPÓW:
- puszka pomidorów krojonych
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- cebula
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chilli - ilość zależnie od upodobań
- 3 łyżki oliwy
- świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra
- przyprawy: sól, pieprz, suszone bazylia, oregano, zioła prowansalskie, mielony kminek, mielona papryka

Cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie kilka minut razem z chilli, dodajemy starty lub bardzo drobno posiekany czosnek, i suszone zioła. Podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy krojone pomidory wraz z zalewą, pół szklanki wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, mieloną ostra papryką; dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy około 15-20 minut co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane świeże zioła. Podajemy z ulubionym rodzajem makaronu, posypujemy parmezanem i ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz