wtorek, 2 kwietnia 2013

Falafel

Falafel - smażone kulki z ciecierzycy, zielonej pietruszki i aromatycznych przypraw. Co istotne, przygotowujemy go z suchej ciecierzycy, moczonej przez noc - nie z tej konserwowej. Bardzo ważne jest także dokładne zmielenie wszystkich składników - jeśli tego nie zrobimy, mimo smażenia nasz falafel może być surowy w środku. W związku z tym najłatwiej przyrządzić falafel w robocie kuchennym. Można ciecierzycę także zblendować ręcznym blenderem, ale trzeba ro zrobić bardzo dokładnie i przygotować się, że może to zając nawet kilkadziesiąt minut. Na pocieszenie dodam, że zdecydowanie warto:)

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- pieprz czarny i pieprz cayenne
- szczypta kardamonu
- 2 szklanki oleju np. z pestek winogron do smażenia

 

 Ciecierzycę moczymy na noc. Jeśli posiadamy robot kuchenny, wrzucamy wszystkie nasze składniki (ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek, pietruszkę, mąkę, przyprawy) i rozdrabniamy do konsystencji pasty. Jeśli korzystasz z blendera, użyj także nieco wody - to ułatwi miksowanie składników. Ważne jest aby ciecierzyca była dokładnie zblendowana i aby nie było w naszej masie całych ziaren.
Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki i smażymy na rozgrzanej oliwie, około 4 minuty z każdej strony do uzyskania chrupiącej brązowej skórki. Oliwa powinna być rozgrzana do odpowiedniej temperatury - wrzucony falafel powinien natychmiast wypłynąć na powierzchnię i zacząć się powoli złocić. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, ostudźmy nieco oliwę przed rozpoczęciem smażenia falafli. 

Ja swój pierszy falafel podałam z sałatką tabuleh oraz z dwoma dipami: hummusem i tzatziki. Smacznego!