- 250g serka mascarpone
- małe opakowanie śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie biszkoptów lub ciasteczek typu "ladies fingers"
- pół szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki brandy lub cherry
- kakao do posypania
Śmietanę kremówkę ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Do osobnej miski przekładamy mascarpone i mieszamy, do uzyskania bardziej kremowej i lekkiej konsystencji. Ostrożnie i stopniowo łączymy bitą śmietanę z mascarpone do uzyskania gładkiej masy. Parzymy mocną kawę i studzimy ją. Po wystudzeniu dodajemy 3 łyżki alkoholu.
Przygotowujemy pucharki lub szampanówki. Każdy biszkopt moczymy przez chwilę w kawie z alkoholem i wkładamy na dno pucharku. Na porcję biszkoptów nakładamy obficie porcję kremu, następnie znowu biszkopty i krem. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz