Super nieskomplikowane. Super szybkie. Super pyszne.
LISTA ZAKUPÓW:(z tej ilości otrzymamy 200 ml słoiczek hummusu)
- puszka ciecierzycy konserwowej
- 2 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 4 lyżki oliwy
- sól
Ciecierzycę odsączamy, ale zachowujemy zalewę. Wrzucamy do naczynia w którym będziemy miksować nasze składniki, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek, pastę tahini, oliwę, cytrynę i kilka łyżek zalewy. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą. Gotowe.
PS. W zależności od preferencji można odpowiednio dawkować ilość poszczególnych produktów. Ja lubię kiedy hummus jest bardziej mokry niż suchy, więc dodaję czasami więcej oliwy, albo zalewy z ciecierzycy. Uwaga też z czosnkiem, chociaż w przepisie jest tylko jeden czosnek, odczuwa się go dosyć intensywnie.
\
\
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz