sobota, 16 marca 2013

Curry z bakłażana

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 bakłażany
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory z puszki krojone
- jogurt naturalny
- przyprawy: łyżeczka białej gorczycy suszonej, łyżeczka kuminu rzymskiego, łyżeczka suszonej kolendry, odrobina suszonej papryczki peperoncino lub pół drobno posiekanej świeżej chilli, przyprawa curry, sól, pieprz
- świeża kolendra, koperek lub pietruszka do posypania
- ryż jaśminowy


Bakłażana kroimy w większą kostkę, wrzucamy na durszlak, posypujemy solą, pozostawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odciskamy wodę z warzywa. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przyprawy, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek. Po kolejnych kilku minutach dorzucamy na patelnię bakłażana, dokładnie mieszamy  aby pokrył się dobrze przyprawami i oliwą. Smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, wlewamy trochę wody do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Dusimy około 20-25 minut do zmięknięcia bakłażana, doprawiamy do smaku i dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego (w mniej dietetycznej wersji - kwaśniej śmietany). Jeśli nasze curry wyszło bardzo pikantne jogurt/śmietana złagodzą jego smak. Dodawanie więcej wody nie pomoże;) Curry podajemy z ryżem jaśminowym, posypane koperkiem/kolendrą/pietruszką.