sobota, 16 marca 2013

Nadziewana pieczona papryka

LISTA ZAKUPÓW:
- 4 papryki (kolor według upodobania;) - najlepsze są okazy o regularnych kształtach, takie które można prosto "postawić"
- 2 woreczki białego ryżu
- 1 duży por
- 200 g pieczarek
- oliwa, sól, pieprz, bazylia, oregano, mielony kminek
 - 200g żółtego sera

Sos pomidorowy:
- krojone pomidory z puszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- zioła i przyprawy: bazylia, oregano, czosnek, chilli, zioła prowansalskie etc.



Papryki wydrążamy w środku, zachowujemy górną część na później. Ryż gotujemy według przepisu. W międzyczasie kroimy pieczarki na mniejsze kawałki, siekamy pora. Wrzucamy pora na patelnię, smażymy aż stanie się szklisty, dorzucamy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na końcu dodajemy ryż, mieszamy całość dokładnie. Po ostygnięciu nadzienia dodajemy start żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, solimy papryki w środku i łyżką nakładamy nadzienie do środka. Posypujemy startym serem.
Sos: Do rondelka wlewamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem, dolewany szklankę wody, zagotowujemy. Zostawiamy na małym ogniu, dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego (do uzyskania pożądanej gęstości sosu), starty czosnek, przyprawy. Dusimy całość 10-15 minut aby smaki się połączyły. Sos nie powinien być bardzo gęsty.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, nalewamy sos (w moim przypadku sięgał do około 1/3 wysokości papryk) i zapiekamy około 30 minut.