sobota, 16 marca 2013

Tadżin warzywny

Tadżin to tradycyjne danie kuchni marokańskiej przygotowywane w specjalnym stożkowanym naczyniu o tej samej nazwie. Jest ono gliniane i służy do przygotowywania potrawy nad ogniem. Jak widać poniżej nie jest ono niezbędne do przygotowania tego smacznego i prostego dania.

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 marchewki
- łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- papryka czerwona
- cukinia
- groszek zielony, mrożony lub świeży
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 500 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: po łyżeczce zmielonego kuminu rzymskiego, kolendry, cynamonu
- łyżka miodu
- oliwa, sól, pieprz
- kuskus


W garnku o grubym dnie podgrzewamy przyprawy, cebulę, czosnek i imbir. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, chwilę podsmażamy (jeśli używamy mrożonego groszku, dodajemy go pod koniec gotowania). Dodajemy pomidory z puszki i zalewamy całość bulionem warzywnym. Dusimy około 25-30 minut aż warzywa zmiękną a część sosu odparuje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką miodu. Podajemy z kuskusem.