środa, 30 stycznia 2013

Krem ze szpinaku z prażonymi płatkami migdałów

LISTA ZAKUPÓW:
opakowanie szpinaku mrożonego
ok. litr bulionu warzywnego
3 - 4 ziemniaki
2 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
jogurt naturalny lub śmietana 12%
płatki migdałów
starty ser (dowolny: żółty, mozzarella, parmezan etc...) 
sól morska, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, mielone chilli
3 łyżki oliwy

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy przez kilka minut a następnie dodajemy zamrożony szpinak. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy. Kiedy szpinak jest już rozmrożony, doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chilli.


Szpinak zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Gotujemy około 15 minut do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem na krem, ponownie doprawiamy do smaku. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu. Nalewamy do miseczek, posypujemy startym serem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.