LISTA ZAKUPÓW:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka stołowa cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 125 g serka ricotta
- oliwa do smażenia, 2 łyżki masła
- owoce leśne (świeże lub mrożone) np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki
- jogurt grecki
- miód
W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, cukier). Rozbijamy jajka i oddzielamy zółtka od białek do osobnych miseczek. Żółtka dorzucamy do suchych składników i dolewamy powoli meko, mieszając. Całość powinna być nieco gęstsza niż przy standardowym cieście naleśnikowym. Dodajemy serek ricotta i część owoców, mieszamy. Jeśli używacie mrożonych owoców, powinny być rozmrożone.
W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywno, ostrożnie dodajemy je do pozostałych składników, lekko mieszając. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, łyżką stołową nakładamy porcję ciasta na patelnie, aby uformowały się niewielkie racuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Racuchy powinny być podsmażone na złoto i puszyste.
Część owoców leśnych miksujemy blenderem na gęsty sos. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym, miodem, sosem owocowym, dekorujemy całymi owocami.