niedziela, 10 lutego 2013

Ekstremalnie czekoladowe brownies

Ekstremalnie łatwe i ekstremalnie czekoladowe ciasto z chrupiącą skórką i miękkim, aromatycznym wnętrzem:) Idealne na zimową chandrę!

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła
- 250 g cukru
- 75g mąki
-3 jajka
- pół szklanki wody
- orzechy włoskie
W garnku zagotowujemy pół szklanki wody, dorzucamy cały cukier, rozpuszczamy. Do gotującej się mikstury dodajemy pokrojoną czekoladę oraz masło. Czekamy aż się rozpuści i stworzy aromatyczną i gęstą czekoladową masę. 

Do osobnej miski wsypujemy mąkę i wbijamy 3 całe jajka. Mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy do niego naszą czekoladową masę. Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do masy.

Kiedy ciasto jest już gotowe, a piekarnik nagrzany do 180 stopni, wlewamy ciasto do foremki na muffiny, uprzednio wypełniając ją papilotkami. Alternatywnie można także większą formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej naszą czekoladową miksturę. Zostawiamy ciasto w piekarniku na około 30 minut (jest gotowe kiedy skórka robi się chrupiąca, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, więc polecam żeby podchodzić do tego indywidualnie). Ciasto wyrośnie tylko trochę, a w środku będzie wilgotne, lekko przypominające zakalec. Tak właśnie powinno być:)