niedziela, 24 lutego 2013

Kotleciki z grochu i fasoli z sałatką z buraczków i tzatziki

Lista zakupów:

Kotleciki:
- puszka białej fasoli konserwowej
- szklanka grochu łuskanego, suchego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- pietruszka zielona
- sól, pierz cayenne, mielony kumin rzymski, mielony kminek,
- mąka

Sałatka z buraczków:
- 3 średnie buraki surowe
- sok z połowy cytryny
-oliwa
-zielona pietruszka
-kumin rzymski mielony, cynamon, świeżo mielony pieprz

Sos tzatziki:
- duży jogurt naturalny grecki
- 1 ząbek czosnku
- pół zielonego ogórka /wężowego/
- sok z połowy cytryny    
- sól



Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie przez 10 minut, pod koniec dodajemy starty czosnek oraz przyprawy (kumin, pieprz, kminek). Groch gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości, fasolkę odsączamy z zalewy, strączkowce łączymy i miksujemy blenderem - masa nie musi być idealnie gładka. Dodajemy cebulkę oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Masę doprawiamy i dodajemy jedno jajko, całość mieszamy. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na oliwie z dwóch stron na złoto. 

Buraki gotujemy do miękkości na parze lub w wodzie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub półplasterki. Wrzucamy je do miski, skrapiamy 2-3 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i mielonym kuminem rzymski. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Ogórek ścieramy na tarce, odkładamy na papierowy ręcznik lub sito i mocno odsączamy z wody. Także na tarce na małych oczkach ścieramy czosnek. Do jogurtu dodajemy ogórek, czosnek, sól, sok z cytryny, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na jakiś czas, aby smaki się przegryzły.