środa, 2 stycznia 2013

Curry z zielonym groszkiem

Lista zakupów:

- opakowanie mrożonego zielonego groszku
- pomidory z puszki, krojone
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 3-4 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól morska świeżo mielona
- pieprz czarny świeżo mielony
- kumin rzymski
- kolendra suszona
- kminek mielony
- curry
- 2 łyżki oliwy

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po około 7 minutach dorzucamy najpierw czosnek a po kolejnej minucie przyprawy (kumin, kolendra, kminek, curry - można dodać je "w całości" w postaci ziaren, albo wrzucić wszystkie do młynka i zmielić, ilość zależy od naszych indywidualnych preferencji, ja dodaję po ok. pół łyżeczki każdej przyprawy). Smażymy 1-2 minuty aż przyprawy zaczną wydzielać silny aromat. Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i całość zalewamy warzywnym wywarem. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy mrożony groszek. Po kilku minutach dorzucamy pomidory z puszki wraz z sokiem. Potrawę dusimy około 15 minut aż zgęstnieje, doprawiamy. Na talerzu posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.