środa, 2 stycznia 2013

Pieczarki nadziewane duszonym porem z sezamem

 Lista zakupów (na 2 porcje):

- 10 dużych pieczarek
- 1 por
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sezamu
- świeżo mielony pieprz kolorowy, sól morska
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego kminku 


Pieczarki umyj, odkrój nóżki, kapelusze delikatnie wydrąż w środku. Posiekaj białą część pora i cebulę. Smaż razem z przyprawami na oliwie do czasu aż się zeszklą i zmiękną. Dodaj czosnek i sezam, smaż jeszcze 2 minuty. Posiekaj drobno nóżki pieczarek i smaż na oliwie w oddzielnym naczyniu przez kilka minut aż odparują wodę. Połącz z porem i cebulą, przesmaż jeszcze chwilę razem, dopraw do smaku. Każdą pieczarkę posól lekko w środku i nakładaj nadzienie tworząc niewielki kopczyk. 
Pieczarki wychodzą pyszne z parowaru, gdzie wystarczy je pozostawić na około 15 minut. Można je także dusić na patelni pod przykryciem, podlewając co kilka minut wodą, do czasu aż zmiękną. 
W wersji mniej dietetycznej możemy posypać pieczarki startym żółtym serem lub mozarellą.