niedziela, 9 lutego 2014

Chili sin carne

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- puszka zmieszanej kukurydzy i zielonego groszku
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
-1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
- przyprawy: kumin rzymski, kminek mielony, papryka mielona - po 1 łyżeczce
- gęsty jogurt naturalny i kolendra lub natka pietruszki do podania

Na suchej patelni prażymy przez około 2 minuty kumin, mieloną paprykę oraz kminek. Patelnię odsuwamy z ognia. W dużym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy posiekaną drobno czerwoną cebulę i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Dorzucamy czosnek i chili. Smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy przyprawy oraz pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy octem i cukrem, dodajemy mleko. 

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka odcedzone z zalewy fasolę i kukurydzę z groszkiem. Całość doprawiamy solą do smaku, mieszamy i gotujemy 5 minut bez przykrycia, często mieszając. 

Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, hojnie posypane zieleniną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz