LISA ZAKUPÓW:
- mała główka kapusty włoskiej
- 5 pieczarek
- 3 limonki
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru - starty lub drobno posiekany
- 1 papryczka chili
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki ryżu jaśminowego
- pieprz, sól, sos sojowy do smaku
- koperek
Kapustę siekamy w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonki parzymy we wrzątku, następnie dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Chili drobno siekamy, usuwając uprzednio nasionka (chyba, że chcecie, aby zupa była bardzo pikantna).
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, imbir oraz chili. Dusimy kolejne kilka minut. Dorzucamy startą skórkę z limonki, posiekaną kapustę, ryż i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy sokiem z limonek, solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy posypane koperkiem lub zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz