niedziela, 2 grudnia 2012

Francuska niedziela - przystawka

Vichyssoise (kremowa zupa z pora i ziemniaków)


Ta smaczna kremowa zupa pomoże rozgrzać się w zimowe chłodne popołudnia, szczególnie jeśli dodacie do niej świeżo mielonego czarnego pieprzu, dzięki któremu jej łagodny smak zyska na ostrości. Przepis na zupę została stworzony na początku XX wieku przez francuskiego szefa kuchni. Zdecydowanie nic nie straciła ze swojej smakowitości od tego czas, a przy okazji jest niezwykle łatwa, tania i mało czasochłonna. Używając podanych poniżej ilości nakarmicie 6 osób.

Lista zakupów:
5 ziemniaków
2 pory
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki białego wina
2 litry bulionu warzywnego
2 liście laurowe
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżeczka suszonej szałwii

Ziemniaki obieramy i kroimy na około 2-3 cm kawałki lub kostkę. Siekamy pora i cebulę. W rzeczywistości nie ma większego znaczenia jak pokroimy warzywa, gdyż i tak będziemy je później miksować na krem:) W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy około 10 minut aż por i cebula lekko się zeszklą. Po tym czasie dolewamy do garnka pół szklanki białego wina i dodajemy szałwię. Dotujemy wszystko jeszcze około 2 minuty, aby odparować alkohol. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny i dolewamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dorzucamy liście laurowe. Dotujemy około 40-45 minut, aż warzywa zaczną lekko się rozpadać. W międzyczasie próbujemy i doprawiamy w zależności od naszych upodobań. Należy pamiętać, że po zmiksowaniu zupy jej smak stanie się nieco łagodniejszy, a przyprawy będą mniej wyczuwalne.